Jaloit Terävä it-palvelu top bg
Blogi

Yritysläppäri vs kotiläppäri

Yritysläppäri vs kotiläppäri, mitä eroa eri käyttötarkoituksen laitteilla on?

Jokaisen laitteen elinkaari tulee aikanaan päätökseen. Laitteen uusimisen yhteydessä yrittäjällä ei välttämättä ole oikeaa tietoa siitä, että yrityskäyttöön tarkoitetut laitteet eroavat kotikäyttöön tarkoitetuista laitteista. Laitteen mukana hankittavia Windows -versioita ovat Home ja Pro. Näistä saa vahvaa osviittaa mihin käyttötarkoitukseen laite on tarkoitettu. Tässä kirjoituksessa käymme muutaman tärkeimmistä eroavaisuuksista Home ja Pro versioiden välillä.

Microsoftin oman vertailun löydät täältä.

Ensimmäinen eroavaisuus jo kirjautuessa yritysläppärille

Heti ensimmäisenä ongelmana on laitteelle kirjautuminen työpaikan tunnuksilla. Kotikäyttöön tarkoitetulle laitteelle ei nimittäin voi kirjautua käyttäen työpaikan tunnuksia lainkaan, siis niillä jotka ovat muotoa . Kotikäyttäjät joutuvat käyttämään henkilökohtaista Microsoft tiliään.

Eroavaisuudet läppäreiden päivityksissä

Seuraavana tärkeänä asiana on ymmärtää Microsoftin käyttöjärjestelmän päivitysten hallinta. Kotikäyttäjät saavat käyttöjärjestelmäpäivityksensä eri tahdissa kuin yrityskäyttäjät. Käytännössä yrityksille päivitykset tulevat myöhemmin, kun on varmistuttu, että päivitykset eivät aiheuta ongelmia yritysympäristössä.

Muut fyysiset eroavaisuudet

Yhtenä tärkeimmästä ominaisuudesta, joka Windows 10 ja 11 Home -tason laitteista yleensä puuttuu, on TMP salauspiiri ja sen kyvykkyys salata yritysläppärin sisältö esimerkiksi Bitlockerin avulla. Bitlocker varmistaa, että varastetun tai kadonneen laitteen kovalevyltä ei saada tietoja kaivettua. Todettakoon että Microsoft on onneksi tuonut kevyemmän version laitesalauksesta myös kotikäyttäjille.

Fyysisiä eroavaisuuksia löytyy usein myös laitteistotasolta. Yrityskäyttöön tarkoitetut läppärit usein pyrkivät säästämään virtaa ja sen komponentit ovat valittu kestämään tietotyöskentelyä. Kotikäyttöön tarkoitetuissa laitteissa on usein ajateltu esimerkiksi pelien, äänen ja videon toistettavuutta.

Onko käyttöjärjestelmän päivitys kannattavaa Home-versiosta?

Käyttöjärjestelmän päivityksen kannattavuuteen vaikuttavat mm. seuraavat asiat:

  1. Nykyisen työaseman ikä. Valtaosassa yrityksiä työasemat uusitaan noin 3 vuoden sykleissä. Windows 10 tai 11 Pro lisenssin kustannus digitaalisena lisenssinä vastaa noin. 20% uuden työaseman hinnasta. Nyrkkisääntönä yli kaksi vuotta vanhoja työasemia ei kannata päivittää erillisellä lisenssillä sen hinnan vuoksi.
  2. TPM-turvapiiri. TPM-turvapiiri on komponentti, joka mahdollistaa rautatason kovalevyn salauksen. Piiriä ei yleensä ole asennettu kuluttajapuolen työasemiin. Yksinkertaisella Windows PowerShell komennolla ”Get-Tpm” voi tarkistaa onko turvasiru asennettua työasemaan.

Windows ja lokaalit käyttäjätunnukset

Microsoft on ajan edetessä hankaloittanut lokaaleiden (laitekohtaisten) tunnusten luomista ja suunta näyttäisi olevan, että Microsoft on niistä luopumassa kokonaan. Nimenomaan Home-versiossa Microsoft suosittelee, että kirjautumiseen käytetään omaa Microsoft-tunnusta.

Kirjoitimme työasemalle kirjautumisesta kokonaan erillisen kirjoituksen.

Windows 10 Home -työaseman käyttöönotossa Microsoft ei anna enää edes vaihtoehdoksi luoda lokaalia käyttäjätunnusta, jos asennusvaiheessa laitteen on kytkenyt verkkoon. Tämän voi toki kiertää katkaisemalla työasemasta verkkoyhteyden. Microsoft-tunnuksen voi asennuksen jälkeen vielä ottaa työasemalta käytöstä pois ja siirtymään käyttämään lokaalia tunnusta. Microsoft kuitenkin tasaisin aikavälein ilmoittaa käyttäjälle, että suositeltava kirjautumistapa työasemalla on käyttää Microsoft-tunnusta lokaalin sijaan. Usein nämä ilmoitukset koetaan häiritseväksi.

Olemme törmänneet muutamaan otteeseen tilanteeseen, jossa Home -työasema on ollut yhden tilin varassa ja käyttäjä on tottunut kirjautumaan työasemaan käyttämällä PIN-koodia. Windows päivitysten myötä työasema ei ole enää hyväksynyt vanhaa koodia, jolloin kirjautumiseen on vaadittu Microsoft-tunnuksen salasanaa. Salasanat tuppaavat unohtumaan, kun niitä ei käytä pitkään aikaan. Näin ollaan jouduttu tilanteeseen, että omalle työasemalle ei ole enää lainkaan pääsyä, jos Microsoft-tilin salasanan palautusta ei olla määritelty.

Lue lisää aiheesta: It-laitteet yrityksille

Loppusanat yritysläppäreistä

Uutta työasemaa hankkiessa kiinnitä huomiota siihen, minkä käyttöjärjestelmän laite sisältää. Tavallisessa kuluttajille suunnatuissa liikkeissä myyjä ei itse edes välttämättä tiedä, minkä Windows käyttöjärjestelmän laitetta on asiakkaalleen tarjoamassa. Nyrkkisääntönä on se hyvä muistaa, että jos työasema tulee yrityskäyttöön, valitse Pro ja jos kotikäyttöön niin Home. Loppuun tärkeänä huomiona: Vaikka nykyinen työasema olisikin Windows 10 Pro, täytyy käyttäjän itse kytkeä BitLocker käyttöön tiedostojen salaamiseen.

Lue lisää aiheesta: TOP 10 – Miten suojaat Microsoft 365 ympäristön

Kirjoittaja:

Ville Soikkola

Toimitusjohtaja

Ville on kokenut tietotyön tehostaja ja Microsoft-tuottavuustyökalujen osaaja.

Lue myös