Blogi

Microsoft 365 hinta ja sen muodostuminen

Yrityksille ja organisaatioille usein kaikista tärkeimmät Microsoftin tuotteet ovat Windows ja Office. Suomessa dokumenttien käsittelyyn ja tiedonhallintaan Word, Excel ja Powerpoint ovat usein välttämättömyys. Ko. tuotteiden käyttöoikeudet ostetaan nykyisin hyvin usein ns. pilvipalveluna. Tässä artikkelissa käydään yksinkertaistettuna läpi mistä Microsoft 365 -pakettituotteiden hinta muodostuu.

Yleensä aloitan asiakkaideni kanssa siitä, että Microsoft 365 -tuotteet ovat paketteja. Jokaiseen eri tuoteriviin kuuluukin käytännössä kokoelma Microsoftin ohjelmistojen käyttöoikeuksia. Toinen tärkeä asia on ymmärtää että tällä mallilla käyttöoikeudet ostetaan ohjelmistoja käyttäville henkilöille, eli laitteiden määrällä tai tyypillä ei ole enää (käytännössä) väliä.

Ensimmäiset kolme kokonaisuutta sisältyvät ns. business paketteihin. Tämä tuotteistus on pk-yritykselle oikea valinta.

Microsoft 365 viestintävälineet (Business Basic)

Hieman yleistäen voi sanoa, että yrityksen sähköiset viestintävälineet (sähköposti, paikka tiedostoille, Teams ym.) ovat tässä palvelussa se, mistä lähdetään liikenteeseen. Hinnassa puhutaan luokasta 5€/kk/käyttäjä. Näitä viestintävälineitä saa siis tällä hinnalla käyttää millä laitteella tahansa ja hinta sisältää lähes rajattoman määrän tallennuskapasiteettiä.

Microsoft Office: Word, Excel, Powerpoint ja Outlook (Business Standard)

Seuraava hinnoitteluun vaikuttava komponentti on tietokoneelle asennettavat ohjelmistot. Jos työntekijä tarvitsee käyttöönsä Officen työpöytäversiot (Word, Excel, Powerpoint ja Outlook) tämän hintavaikutus on luokkaa 7€/kk/käyttäjä lisää. Paketin hinta noin 12€/kk/käyttäjä.

Microsoft tietoturva ja automaatio (Business Premium)

Kolmantena hintaan vaikuttavana tekijänä on tietoturva. Nykyisin esim. erilaisia kalasteluviestejä ja hyökkäyksiä tapahtuu valtava määrä juuri PK yrityksiin. Microsoft on tehnyt valtavia investointeja tietoturvapalveluihin ja kehittänyt teknologiaa, jolla hyökkäykset voidaan estää. Kollegani joskus totesi osuvasti: ”Kuten vesi virtaa pienimpään potentiaaliin, verkkorikollinen murtautuu heikoimpaan kohteeseen”. Tietoturvapalveluiden mukaan tuominen maksaa noin 9€/kk/käyttäjä, hinnan ollessa luokkaa 21€/kk/käyttäjä.

Jalo IT Terävä Premium

Microsoftin Business Premium tuotteesta puuttuu edelleen muutama kriittinen komponentti. Se ei osaa esimerkiksi päivittää kolmansien osapuolten, kuten Adoben, Googlen tai Mozillan ohjelmistoja. Mikäli etsit kokonaisuutta jossa nämäkin puutteet on korjattu muutaman lisäohjelmiston avulla, hintaa korotetaan edelleen parilla eurolla, hinnan ollessa 24€/kk/käyttäjä.

Microsoft hybridikäyttöoikeudet (Office 365 E-paketit)

Neljäntenä ja usein erittäin heikosti ymmärrettynä kokonaisuutena on ns. hybridikäyttöoikeudet ja e-paketit. Nämä tarkoittavat käytännössä sitä, että yritys saa käyttää Microsoftin teknologiaa myös omassa, tai kumppaninsa konesalissa. Näiden käyttöoikeuksien mukaan tuominen lisää kustannusta keskimääräisesti 7€/kk. Todettakoon että harmillisen usein tämä neljäs komponentti on sopimuksissa mukana ”varmuuden vuoksi”, ilman todellista käyttöä. – Asiakkaat maksavat tyhjästä. Samoin edullisempi Business Premium paketti on muilta ominaisuuksiltaan Office 365 E3 pakettia laajempi.

Microsoft on rakentanut tuoteperheensä pääsääntöisesti yhdistelemällä näitä neljää komponenttia. Eli jos tarvitset työntekijöillesi tässä esitellyt komponentit 1 ja 2, niiden hinta ei automaattisesti ole n.5€ + n.7€ = n.12,00€. Microsoftilta löytyy yksi rivi (Microsoft 365 Business Standard), joka sisältää nuo molemmat komponentit hintaan 9,70€/kk.

Tästä päästäänkin seuraavaan aiheeseen, eli roolittamiseen. Komponentin 4 kohdalla kerroin, että hybridikäyttöoikeudet ovat usein ymmärretty heikosti ja niistä maksetaan usein turhaan. Lisenssikustannusten optimointi ja käyttöoikeuksien roolittaminen työntekijän profiilin mukaan on osa-alue, joka on suunniteltu kunnolla hyvin harvoin. Tämä on johtanut siihen että suomalaiset yritykset ja organisaatiot maksavat Microsoftille käyttöoikeuksistaan jatkuvasti liikaa.

Jalo IT:n henkilöt ovat pelkästään Microsoftin lisenssioptimoinnilla säästäneet sievoisen summan asiakkaidemme rahaa. Mikäli aihe herättää kysymyksiä, varaa maksuton konsultointi aiheesta /bookings/">tästä.

Kirjoittaja:

Ville Soikkola

Toimitusjohtaja

Ville on kokenut tietotyön tehostaja ja Microsoft-tuottavuustyökalujen osaaja.

Lue myös