Mikä on Microsoft SAM auditointi?

Mikä on Microsoft SAM auditointi?

Saitko puhelun jossa soittaja kertoo olevansa Microsoftilta? He suorittavat teille käyttöoikeuksien tarkastuksen, eli SAM auditoinnin? 

SAM Auditointi alkaa Microsoftin toimihenkilön puhelulla asiakkaalle jossa asia esitellään. Seuraavana lähetetään sähköposti asiakkaalle, jossa sama asia on kerrottu sähköpostilla. ”Onko tämä totta, vai joku huijaus? Onko tarkastus pakollinen? Meillä ei välttämättä ole kaikki ihan kunnossa, mitähän tästä seuraa?”

Vastaamme seuraavana näihin yleisimpiin mietteisiin:

Onkohan tämä ihan oikea juttu?

Kyllä, tämä on Microsoftin tapa tarkastaa lisenssiomaisuus. Toisin kun joku saattaa ajatella, työ ei ole näitä tarkastuksia tekeville konsulteille provisiopalkkaista. Konsultit ovat toki hieman epäsuorasti Microsoftin palkkalistoilla, kuitenkin he työskentelevät prosessissa vain viestinviejänä. Varsinaisen tarkastuksen tekee Microsoft Corporation.

Pitääkö tähän jotenkin reagoida?

Kyllä pitää. Käytännössä yrityksen pitää ilmoittaa

1) Mitä Microsoft ohjelmistoja käytätte

2) Mitä käyttöoikeuksia olette ostaneet

Volyymiostoista Microsoftilla voikin olla jokin näkemys, mutta usein nekin ovat pahasti sekaisin. Yritysostot, nimenmuutokset, fuusiot ja jakaantumiset sekoittavat lisenssiomaisuuden nopeasti, ainakin Microsoftin järjestelmissä. Usein tarkastus on kuitenkin ensimmäinen paikka, jossa myös asiakas saa kokonaisvaltaisen näkemyksen omasta Microsoft lisenssiomaisuudestaan. Tämän tietysti voi nähdä hyvänä asiana.

Meillä ei välttämättä ole kaikki ihan kunnossa, mitähän tästä seuraa?

Me JaloIT:llä emme ole nähneet varsinaisia sakkoja tämän ohjelman kautta jaettavan. Mikäli lisenssejä puuttuu, pyydetään asiakasta hankkimaan puuttuvat lisenssit ja korjaamaan tilanne. Microsoft sallii usein myös korjaamisen yhteydessä päivittämisen. Eli mikäli sinulta puuttuu esimerkiksi 2013 vuoden Office -lisenssejä, tilanne sovitellaan niin että ostetaankin käyttöoikeudet uuteen Microsoft 365 ympäristöön, jonka osana saat uuden Office 2019:n.

Tarkastuksen kuntoon hoitaminen voi viedä kokemattomalta ihmiseltä paljon aikaa ja työtä. Mikäli aikasi on kortilla, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, meille asian selvittäminen on tuttua.

Lähetä meille viestiä!

tai sähköpostise osoitteeseen tuki@jaloit.fi