Pilvipalvelut kuvituskuva
Blogi

Mikä on Microsoft SAM auditointi?

Saitko puhelun jossa soittaja kertoo olevansa Microsoftilta? He suorittivat teille käyttöoikeuksien tarkastuksen, eli Software asset management (SAM) -auditoinnin? Tietojemme mukaan suomessa SAM auditointeja ei tällä hetkellä suoriteta. Tässä kirjoituksessa kuitenkin käymme läpi mikä SAM auditointi on, tai oli.

2010-luvulla yritykset ovat siirtyneet suomessa käyttämään Microsoftin pilvipalveluita. Samalla tehtyjen auditointien määrä on selvästi vähentynyt erityisesti pk-sektorissa. Microsoftin pilvipalveluiden auditointeihin emme Jalo IT:llä ole vielä törmänneet, ymmärryksemme mukaan esimerkiksi Ruotsissa myös asiakkaiden Microsoft -pilvipalveluiden käyttöä on auditoitu. Esimerkiksi Sharepointin, Azure AD:n ja sähköpostin turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia aktivoituu koko organisaation käyttöön, vaikka soveltuvia käyttöoikeuksia ei olisi ostettu, kuin osalle henkilöstöstä.

SAM Auditointi alkaa Microsoftin toimihenkilön puhelulla asiakkaalle jossa asia esitellään. Seuraavana lähetetään sähköposti asiakkaalle, jossa sama asia on kerrottu sähköpostilla. ”Onko tämä totta, vai joku huijaus? Onko tarkastus pakollinen? Meillä ei välttämättä ole kaikki ihan kunnossa, mitähän tästä seuraa?”

Vastaamme seuraavana yleisimpiin mietteisiin.

Onkohan tämä ihan oikea juttu?

Kyllä, tämä on Microsoftin tapa tarkastaa lisenssiomaisuus. Toisin kun joku saattaa ajatella, työ ei ole näitä tarkastuksia tekeville konsulteille provisiopalkkaista. Konsultit ovat usein Microsoftin palkkalistoilla konsulttiyrityksen kautta, kuitenkin he työskentelevät prosessissa vain viestinviejänä. Varsinaisen tarkastuksen tekee Microsoft Corporation, eikä ohjelmassa jaeta provisioita SAM konsulteille.

Pitääkö tähän jotenkin reagoida?

Kyllä pitää. Käytännössä yrityksen pitää ilmoittaa

1) Mitä Microsoft ohjelmistoja käytätte

2) Mitä käyttöoikeuksia olette ostaneet

Volyymiostoista ja pilvipalveluiden ostoista Microsoftilla voikin olla jo hyvä näkemys, mutta joskus nekin ovat sekaisin. Yritysostot, nimenmuutokset, fuusiot ja jakaantumiset sekoittavat lisenssiomaisuuden nopeasti. Usein tarkastus on myös ensimmäinen paikka, jossa myös asiakas saa kokonaisvaltaisen näkemyksen omasta Microsoft lisenssiomaisuudestaan. Tämän tietysti voi nähdä hyvänä asiana.

Meillä välttämättä ole kaikki ihan kunnossa, mitähän tästä seuraa?

Me JaloIT:llä emme ole nähneet varsinaisia sakkoja tämän ohjelman kautta jaettavan. Mikäli lisenssejä puuttuu, pyydetään asiakasta hankkimaan puuttuvat lisenssit ja korjaamaan tilanne. Microsoft sallii usein myös korjaamisen yhteydessä päivittämisen. Eli mikäli sinulta puuttuu esimerkiksi 2013 vuoden Office -lisenssejä, tilanne sovitellaan niin että ostetaankin käyttöoikeudet uuteen Microsoft 365 ympäristöön, jonka osana saat uuden Office 2021:n.

Tarkastuksen kuntoon hoitaminen voi viedä kokemattomalta ihmiseltä paljon aikaa ja työtä. Mikäli aikasi on kortilla, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, meille asian selvittäminen on tuttua.

Kirjoittaja:

Ville Soikkola

Toimitusjohtaja

Ville on kokenut tietotyön tehostaja ja Microsoft-tuottavuustyökalujen osaaja.

Lue myös