Palvelin siirto pilveen
Blogi

Kannattaako ostaa palvelin?

Kannattaako ostaa palvelin? Vaihtoehtona pk-yrittäjälle on säästöjä ja turvallisuutta.

Pilvisiirtymät ovat yhä useammin yritysten agendalla, kuitenkin usein ne toteutetaan “Lift’n’shift” -operaationa, jossa palvelimet vain siirretään pilveen sellaisenaan. Tämä lähestymistapa johtaa usein jopa kustannusten nousuun, sillä pilvi ei ole tarkoitettu ohjelmistojen isännöintiin samalla tavalla kuin perinteinen datakeskus tai oma palvelin. Siirtymäsuunnitelman tulee aina mennä hieman pidemmälle.

Viime aikoina on nähty jopa uusi trendi, jossa yritykset palauttavat ratkaisuja takaisin OnPrem-ympäristöön säästääkseen rahaa. Tällainen askel taaksepäin on helppo ymmärtää, mutta se ei välttämättä ole edelleenkään paras ratkaisu. Missä mentiin vikaan?

Uusi palvelin vai ICT-ympäristöjen modernisointi?

Pilvisiirtymä ei ole pelkkä datan ja samojen palveluiden siirtäminen pilveen (jonkun toisen omistamalle palvelimelle). Siirtymän aikana täytyy modernisoida liiketoimintaprosesseja. Modernisoinnin avulla yritykset saavuttavat merkittäviä säästöjä, parantaa turvallisuutta, operatiivista tehokkuutta ja lisätä joustavuutta ja nopeutta. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Esimerkiksi käytössänne on palvelin, jonka tehtävä on hoitaa yhtiön tulostinjonoa:

  1. Päätelaitteella painetaan ”tulosta”
  2. Tulostustyö siirtyy palvelimelle
  3. Kun jono on vapaa, palvelin antaa käskyn tulostaa työ yhtiön monitoimilaitteelta.

Modernisoinnissa tulostinpalvelu vaihdetaan toimimaan pilvipalvelun perusteella:

  1. Päätelaittella painetaan ”tulosta”
  2. Tulostustyö siirtyy pilvipalveluun
  3. Kun jono on vapaa, pilvipalvelu antaa käskyn tulostaa työ yhtiön monitoimilaitteelta

Mikä on siis muuttunut?

  1. Teidän ei tarvitse investoida rahaa omaan, tai vuokrattavaan palvelinrautaan lisensseineen
  2. Et tarvitse enää palvelinten ylläpitoa, tietoturvaratkaisuja, varmistuksia tai päivittämiseen liittyviä palveluita
  3. Teidän ei tarvitse enää suunnitella ja ylläpitää tietoliikenneyhteyksiä etäkäyttötilanteita varten
  4. Uudet ominaisuudet eivät (yleensä) vaadi lainkaan käyttöönottoa, sillä ominaisuudet päivittyvät käyttöön itsestään
  5. Palveluihin ei tule katkoksia
  6. Jne.

ICT-ympäristöjen modernisointi on keskeinen osa pilvisiirtymää. Tämä prosessi sisältää mm. nykyisen IT-infrastruktuurin kartoituksen, ja modernisointisuunnitelman laatimisen. 

Tietoturvallisuus ilman omaa palvelinta

Tietoturvallisuus on yksi voimakkaimmista tekijöistä, joka kannustaa siirtämään palveluita pilveen. Esimerkiksi erilaisten vakuutusten ehdoissa usein määritellään nykyisin tiukat vaatimukset omien palvelinten suojaamiseen. Vanhentuneet järjestelmät tai väärät asetukset ovat uhkatekijöistä suurin.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin tietomurron takana oli vanhentuneet päivitykset.

Case Study: Säästöjä ja parempaa palvelua ilman palvelinta

Työskentelemme erityisesti pk-yritysten kanssa. Annan kolme todellisen elämän tapausta vuosilta 2023 – 2024:

Ensimmäisessä tapauksessa löysimme jopa 60 % suoria säästöjä ICT-kustannuksista, sulkemalla pysyvästi 10 palvelinta eräältä asiakkaaltamme. Kaikki varsinaiset palvelut korvattiin turvallisemmilla, paremmilla, nopeammilla, halvemmilla ja jatkuvasti päivittyvillä pilvipalveluilla. Käyttäjien näkökulmasta lähes mikään ei muuttunut… Tai no, nyt loppukäyttäjät voivat hyötyä esimerkiksi Microsoft Copilotista. Tämä ei ollut mahdollista aiemmin, kun ympäristöä ei oltu vielä nykyaikaistettu.

Toisessa tapauksessa leikkasimme pelkästään asiakkaamme lisenssikustannuksia 50%, kun palveluita ei lisensoitu enää käytettäväksi sekä palvelimilla että pilvessä.

Kolmas, jopa kaikista eniten kummastelua herättänyt tapaus liittyy tukipalveluidemme käyttöön. Erään asiakkaamme kohdalla käytettyjen tukipalveluiden määrä laski ympäristön modernisoinnissa seuraavasti:

  • Lähtötilanteessa 16 hengen organisaatio käytti keskimäärin 6h tukipalveluita kuukaudessa.
  • Modernisoinnin jälkeen ko. organisaation 16 henkilöä käytti tukipalveluita enää 0,5h kuukautta kohden.

Tämä luku yllätti myös meidät ja siksi tutkimme tapausta tarkemmin. Todellisuus luvun takana oli jopa hieman ”antikliimaksi”: Suurin osa tukipyynnöistä nykyisin johtuu siitä, että eri palveluiden käyttämät käyttäjätilit menevät järjestelmien sisuksissa ristiin. Bermudan kolmio alkaa muodostumaan pisteistä päätelaitteet, palvelimet ja käytetyt pilvipalvelut. Sekaan voisi heittää toki vielä tietoverkot. Teamsista häviää keskustelut, tai Sharepoint ei anna käyttäjän enää kirjautua palveluihin sisälle, sillä järjestelmä on odottanut saavansa jonkin toisen käyttäjätunnuksen, kuin sen jonka käyttäjä on syöttänyt. Kun ympäristö modenisoidaan, laitteet kommunikoivat käytettyjen palveluiden kanssa suoraan, eikä tukipalveluille ole ollut enää aikaisempaa tarvetta.

Voit lukea lisää Microsoft tekniikan ulkoistamisesta Jalo IT:n hoidettavaksi tästä.

Yhteenveto, kannattaako oma palvelin?

Pilvisiirtymä ja ICT-ympäristöjen modernisointi tarjoavat merkittäviä etuja yrityksille, mukaan lukien kustannussäästöt, parantunut tehokkuus ja tietoturva. Vastaus on helppo. Vuonna 2024 oman palvelimen hankintaa kannattaa välttää, mikäli se on mitenkään mahdollista.

Samalla on tärkeää suunnitella siirtymä huolellisesti ja hyödyntää moderneja pilvipalveluita, jotta saavutetaan parhaat mahdolliset tulokset. Pilveen siirtyminen ilman suunnitelmaa tarkoittaa usein vain kustannusten nousua.

Kiinnostuitko?

Lähetä meille viesti, otamme sinuun yhteyttä viimeistään seuraavana päivänä.

Yhteydenotto

Yhteydenotto

ehdot

Ehdot

Kunnioitamme tietojesi luottamuksellisuutta. Lomakkeen tietojen lähetys on suojattu ja annettuihin tietoihin on pääsy vain Jalo IT:n valtuuttamilla henkilöillä. Tietoja käsitteleviä henkilöitä sitoo salassapito- ja vaitiolovelvollisuus.

Tarkemman kuvauksen tietojen käsittelystä löydät sivumme äärimmäisestä alalaidasta (Tietosuojaseloste).

Kirjoittaja:

Ville Soikkola

Toimitusjohtaja

Ville on kokenut tietotyön tehostaja ja Microsoft-tuottavuustyökalujen osaaja.

Lue myös

6.8.2024

Yrityksen tiedostot pilvessä

Tässä artikkelissa kerrotaan kuinka yrityksen yhteisiä tiedostoja käytetään, sen jälkeen kun ne ovat siirretty yrityksen verkkolevyltä pilveen, esimerkiksi Microsoft 365 ...