Yritys- ja kuluttajaläppäreiden eroavaisuudet

Jaloit Terävä it-palvelu top bg

Yritys- ja kuluttajaläppäreiden eroavaisuudet

Jokaisen laitteen elinkaari tulee aikanaan päätökseen. Laitteen uusimisen yhteydessä yrittäjällä ei välttämättä ole oikeaa tietoa siitä, että yrityskäyttöön tarkoitetut laitteet eroavat kotikäyttöön tarkoitetuista laitteista. Laitteen mukana hankittavia Windows -versioita ovat Home ja Pro. Näistä saa vahvaa osviittaa mihin käyttötarkoitukseen laite on tarkoitettu. Tässä kirjoituksessa käymme muutaman tärkeimmistä eroavaisuuksista Home ja Pro versioiden välillä.

Heti ensimmäisenä ongelmana on laitteelle kirjautuminen työpaikan tunnuksilla. Kotikäyttöön tarkoitetulle laitteelle ei nimittäin voi kirjautua käyttäen työpaikan tunnuksia lainkaan, siis niillä jotka ovat muotoa etunimi.sukunimi@yritys.fi. Kotikäyttäjät joutuvat käyttämään henkilökohtaista Microsoft tiliään.

Seuraavana tärkeänä asiana on ymmärtää Microsoftin käyttöjärjestelmän päivitysten hallinta. Kotikäyttäjät saavat käyttöjärjestelmäpäivityksensä eri tahdissa kuin yrityskäyttäjät. Käytännössä yrityksille päivitykset tulevat myöhemmin, kun on varmistuttu, että päivitykset eivät aiheuta ongelmia yritysympäristössä.

Viimeisenä, mutta yhtenä tärkeimmästä ominaisuudesta, joka Windows 10 Home -tason lisenssistä puuttuu, on BitLocker levynsalaus. Bitlocker varmistaa, että varastetun tai kadonneen laitteen kovalevyltä ei saada tietoja kaivettua. Todettakoon että Microsoft on onneksi tuonut kevyemmän version laitesalauksesta myös kotikäyttäjille.

Oman Windows 10 työaseman käyttöjärjestelmä version voi tarkistaa kirjoittamalla Windows hakuun ”winver”:

Onko käyttöjärjestelmän päivitys kannattavaa Home-versiosta?

Käyttöjärjestelmän päivityksen kannattavuuteen vaikuttavat mm. seuraavat asiat:

  1. Nykyisen työaseman ikä. Valtaosassa yrityksiä työasemat uusitaan noin 3 vuoden sykleissä. Windows 10 Pro lisenssin kustannus digitaalisena lisenssinä vastaa noin. 20% uuden työaseman hinnasta. Nyrkkisääntönä yli kaksi vuotta vanhoja työasemia ei kannata päivittää erillisellä lisenssillä sen hinnan vuoksi.
  2. TPM-turvapiiri. TPM-turvapiiri on komponentti, joka mahdollistaa rautatason kovalevyn salauksen. Piiriä ei välttämättä ole asennettu kuluttajapuolen työasemiin. Yksinkertaisella Windows PowerShell komennolla ”Get-Tpm” voi tarkistaa onko turvasiru asennettua työasemaan.

Windows 10 ja lokaalit tunnukset

Microsoft on ajan edetessä hankaloittanut lokaaleiden (laitekohtaisten) tunnusten luomista ja suunta näyttäisi olevan, että Microsoft on niistä luopumassa kokonaan. Nimenomaan Home-versiossa Microsoft suosittelee, että kirjautumiseen käytetään omaa Microsoft-tunnusta.

Windows 10 Home -työaseman käyttöönotossa Microsoft ei anna enää edes vaihtoehdoksi luoda lokaalia käyttäjätunnusta, jos asennusvaiheessa laitteen on kytkenyt verkkoon. Tämän voi toki kiertää katkaisemalla työasemasta verkkoyhteyden. Microsoft-tunnuksen voi asennuksen jälkeen vielä ottaa työasemalta käytöstä pois ja siirtymään käyttämään lokaalia tunnusta. Microsoft kuitenkin tasaisin aikavälein ilmoittaa käyttäjälle, että suositeltava kirjautumistapa työasemalla on käyttää Microsoft-tunnusta lokaalin sijaan. Usein nämä ilmoitukset koetaan häiritseväksi.

Olen itse törmännyt muutamaan otteeseen tilanteeseen, jossa Home työasema on ollut yhden tilin varassa ja käyttäjä on tottunut kirjautumaan työasemaan käyttämällä PIN-koodia. Windows päivitysten myötä työasema ei ole enää hyväksynyt koodia, jolloin kirjautumiseen on vaadittu Microsoft-tunnuksen salasanaa. Salasanat tuppaavat unohtumaan, kun niitä ei käytä, jolloin ollaan jouduttu tilanteeseen, että omalle työasemalle ei ole enää lainkaan pääsyä, jos Microsoft-tilin salasanan palautusta ei olla määritelty.

Lue lisää aiheesta: It-laitteet yrityksille

Loppusanat

Uutta työasemaa hankkiessa kiinnitä huomiota siihen, minkä käyttöjärjestelmän laite sisältää. Tavallisessa kuluttajille suunnatuissa liikkeissä myyjä ei itse edes välttämättä tiedä, minkä Windows käyttöjärjestelmän laitetta on asiakkaalleen tarjoamassa. Nyrkkisääntönä on se hyvä muistaa, että jos työasema tulee yrityskäyttöön, valitse Pro ja jos kotikäyttöön niin Home. Loppuun tärkeänä huomiona: Vaikka nykyinen työasema olisikin Windows 10 Pro, täytyy käyttäjän itse kytkeä BitLocker käyttöön tiedostojen salaamiseen.

Lue lisää aiheesta: TOP 10 – Miten suojaat Microsoft 365 ympäristön

Lähetä meille viestiä!

tai sähköpostise osoitteeseen tuki@jaloit.fi