Blogi

Windows 10 / 11 päivitykset

Tuntuuko että Windows päivitykset asentuvat milloin sattuu?

Windows päivitykset tuntuvat joskus elävän omaa elämäänsä. Työaseman päivitykset tapahtuvat automaattisesti, eikä turvallisuussyistä automaattisia päivityksiä pysty kokonaan kytkemään pois. Miten siis toimia, jotta ne eivät häiritsisi ja keskeyttäisi työskentelyä työpäivän aikana?

Oletuksena Windows -käyttöjärjestelmässä on määritetty niin sanottu aktiivinen aika, jolloin päivityksiä eikä työasemaa Windowsin toimesta käynnistetä uudelleen. Oletuksena Windowsin aktiiviseksi ajaksi on määriteltynä 08:00 – 17:00. Kuitenkin Windowsin asetuksista käyttäjä voi itse määritellä sopivan aikavälin, jolloin päivityksiä ei asenneta. Tässä tapauksessa uudet päivitykset asentuvat ja työasema käynnistyy uudelleen vain määritetyn aktiivisen ajan ulkopuolella.

Todettakoon että mikäli keskitetyn laitehallinnan asetukset ovat väärin, aktiivinen aika voidaan vahingossa ohittaa, ja päivitykset tulevat ei haluttuun aikaan.

Käyttäjän on myös mahdollista keskeyttää päivitykset enintään 35 päiväksi, jolloin ne eivät asennu aktiivisen ajan ulkopuolella. Tietoturvan kannalta ei kuitenkaan ole suositeltavaa keskeyttää, sillä Windows päivitykset sisältävät tietoturvapäivityksiä, jotka eivät myöskään tällöin asennu. Tämä voi johtaa tietoturvariskiin yrityksen sisällä.

Älä asenna päivityksiä hallitsemattomasti

Organisaatioissa, jossa käytössä on paikallinen AD palvelin tai Microsoft pilvipohjainen laitehallinta, voidaan Windows työasemille määrittää yhtenäinen päivityskäytäntö, jolloin päivitykset asentuvat määritettyinä aikoina työasemille. Päivityskäytännöt voidaan määritellä niin, että uudet Windows päivitykset asentuvat aina työasemille porrastetusti. Kun päivitykset asentuvat porrastetusti, voidaan päivitykset asentaa ensin testiryhmälle ja päivitykset voidaan keskeyttää tilanteessa, jossa jokin ohjelmisto ei toimi enää uusien päivityksien myötä. Kun korjaava päivitys saapuu, voidaan Windows päivitykset kytkeä takaisin päälle!

Windows versioiden tuki päättyy

Microsoft ilmoittaa tuettujen versioiden päättymisestä täällä. Tuen päättymisen jälkeen työasemilla, jossa Windows versiota ei ole päivitetty, Microsoftin tuki loppuu. Tämän seurauksena Microsoft ei tarjoa enää uusia tietoturvapäivityksiä työasemalle. Myös osa vanhoista ohjelmistoista voi lakata toimimasta, kunnes työasema päivitetään tuen piirissä olevaan versioon! Nykyisen Windows version voi työasemalta tarkistaa suoritusikkunassa (Win + R) komennolla winver..

Kirjoittaja:

Ville Soikkola

Toimitusjohtaja

Ville on kokenut tietotyön tehostaja ja Microsoft-tuottavuustyökalujen osaaja.

Lue myös