Blogi

Microsoft 365 varmuuskopiointi

Läppäri rikki, meilit ja tärkeät tiedostot kateissa? Jos varmuuskopiot eivät ole kunnossa, tiedot ovat kadonneet lopullisesti. Varmuuskopiointi on asia, jota yritykset eivät monesti pysähdy ajattelemaan, ennen kuin on liian myöhäistä. Sekä työasemat että pilvipalvelut, kuten Microsoft 365 on aina syytä varmuuskopioida.

Microsoft vastaa pilvipalveluidensa tietojen varmistamisesta omalla tahollaan, kuitenkin monelle tulee yllätyksenä, että Microsoft ei varmuuskopioi Microsoft 365 tai Office 365-palvelussa olevia tietoja ollenkaan. Varmuuskopiointi on aina asiakkaan omalla vastuulla ja se tulee hoitaa asianmukaisella tavalla.

Ilman varmuuskopiointia tiedot voivat kadota pysyvästi

Tiedot siis katoavat tietyn ajanjakson jälkeen Microsoft 365 -palvelusta pysyvästi, jos työntekijä esimerkiksi poistaa vahingossa yrityksen toiminnalle elintärkeän tiedoston. Se häviää Microsoft 365:n roskakorista 30 päivän jälkeen. Roskakoriin on ostettavissa laajennuksia, mutta silloinkin tiedot häviävät lopullisesti jo 90 päivän kuluessa. Microsoftin mukaan organisaatioilta kestää keskimäärin jopa 140 päivää huomata tietojen häviäminen. Sama ongelma toistuu usein tilanteessa, jossa organisaatiosta lähtee avainhenkilö ja vasta myöhemmin huomataan, että hänen sähköpostissaan, tai hänen käytössään olleessa Microsoft 365-palvelussa on ollut yritykselle edelleen merkityksellisiä tietoja. Tiedot ovat usein pysyvästi poissa.

Haittaohjelmat eivät ole suurin syy käyttää Microsoft 365 varmuuskopiointia

Tutkimusten mukaan suurin osa tietojen katoamisesta johtuu inhimillisistä virheistä, mutta vaarana ovat myös ulkoiset tietoturvauhat, kuten haitalliset Microsoft 365 -ohjelmistot, joiden kautta mm. Ransomware lunnashaittaohjelma voi päästä leviämään yrityksen verkossa. Kuten olemme uutisista nähneet, myös globaalien pilvipalveluiden palvelukatkokset ovat todellinen riski. Yritykset eivät pääse pilvessä olevaan dataansa käsiksi katkoksen aikana ollenkaan.

Nyt on hyvä aika kysyä itseltä:
– Mitä moiset ongelmatilanteet yritykselle maksavat?
– Kestääkö talous liiketoiminnan keskeytystä?
– Voinko menettää maineen alan luotettavana toimijana?
– Kuinka arvokas se vanha sähköpostiviesti tai tiedosto oli, joka olisi ratkaissut oikeustaistelun?

Varmuuskopiontiin tarkoitettuja palveluja, kuten Nexetic Shield Backup Microsoft 365-palvelua voi pitää vakuutuksena, jolla turvataan se yrityksen kaikkein arvokkain liiketoiminnan pääoma eli Tieto ja Data sekä liiketoiminnan jatkuvuus ongelmatilanteiden varalta.

Erityisesti yrityksen johdolle luotettavasti varmistetut yrityksen tiedot, selkeä toimintasuunnitelma ongelmatilanteissa ja turva liiketoiminnan jatkuvuudesta tarkoittavat vähemmän huolenaiheita, kun yrityksen tärkeät tiedot ovat asianmukaisesti varmistettu.

—–

”Nykyään monissa yrityksissä käyttäjät saavat itse valita laitteet, mitä käyttävät työskentelyyn. Kun IT-palvelun tarjoaja tai yrityksen IT-osasto ei ole enää laitehankinnoissa mukana, myös varmuuskopioita tehdään useilla eri tavoilla ja useisiin eri palveluihin – tai pahimmassa tapauksessa jätetään kokonaan tekemättä. Varmuuskopiointipalvelun avulla saadaan yrityksen tiedot hallitusti turvaan, oli sitten laitekanta yrityksessä millainen tahansa”
, kertoo Nexeticin liiketoiminnan kehityksestä vastaava Tommi Tanttu.

—–

Nexetic Oy
Antti Siitama
Partner Account Manager
+358 400 466 660

Kirjoittaja:

Ville Soikkola

Toimitusjohtaja

Ville on kokenut tietotyön tehostaja ja Microsoft-tuottavuustyökalujen osaaja.

Lue myös