vinkit it:hen
Blogi

Johtajan ajankäyttö – Top3: Vinkit sujuvaan IT:hen

Vinkit sujuvaan it:hen. Tiedostit asian tai et, erilaiset ICT asiat imevät aikaamme yllättävän paljon. Koostimme tämän lyhyen kirjoituksen sisään kolme kaikista tärkeintä asiaa, jotka vaikuttavat johtajan ja organisaation ajankäyttöön ICT:n ympärillä. Takaamme että näiden ohjenuorien avulla ajankäyttönne ICT:n ympärillä vähenee tuntuvasti ja aikaa pystyy käyttämään paremmin.

Top 3 – Vinkit sujuvaan IT:hen

1) Osta ekosysteemi yksittäisen palvelun sijaan

ICT alan nuoruus näkyy asiakkaille ostokokemuksessa. Kärjistäen tilanne on sama kun menisit autokauppaan ja asiakkaana joutuisit valitsemaan osat erikseen: Toyotan moottori, Volkswagenin kori, Mercedeksen sisusta ja Audin elektroniikka. Sitten olisi oma moka, jos turvavyöt, ABS:t tai Airbagit puuttuvat tai kokonaisuus ei vaan oikein toimi yhteen.

Ostaessa ICT palveluita, osta ekosysteemiä. Jos ostat erillisratkaisuja päätelaitteiden, sähköpostin tai ja mobiililaitteiden hallintaan suojaukseen tai salaukseen, alkaa aikaa kulumaan hukkaan: Kokonaisuuden suunnitteleminen, palveluiden vertailu, kokonaisuuden hallinta, laskujen ja lisenssien hallinta ym. on kaikki täysin turhaa ajankäyttöä. Johtajien ajankäytön lisäksi valmiit ”bundlet” ovat käyttömukavuudeltaan loppukäyttäjälle parempia ja kustannusten suorassakin vertailussa edullisempi vaihtoehto.

2) Tietoturva- tai tietosuojaloukkaus ottaa aikasi väkisin

Mikäli yritykseesi kohdistuu tietoturvaloukkaus, asia tulee viemään kaiken aikasi. Mikäli tietoturva ja tietosuoja-asiat ovat laiminlyöty, voi asiasta seurata jopa rikos-syyte ja asiaa voidaan puida oikeudessa jopa vuosien ajan. Näin on käynyt esimerkiksi Vastaamo -tapauksessa.

Jälkiviisastelu on usein turhaa, kuitenkin pk-yritysten tietoturvan osalta asiaan liittyy ihan järkeväkin näkökulma. Huijaukset ja hyökkäykset ajetaan massana (tai kampanjoina) pk-sektoriin ja muut yrittäjät hyötyvät toisten jälkiviisaudesta.

Laskelmiemme mukaan, jos seuraavaan 15 vuoteen sattuu yksikin kaikista yleisimmistä, eikä edes kovin vakavista tietoturvaloukkauksista, olisi ennaltaehkäisy ollut edullisempi vaihtoehto. Mikäli loukkaus sattuisi olemaan vakava, laskelma näyttää alkaa näyttämään jo niin hurjia lukuja, että niitä en tohdi edes esittää. Niin tai näin, tietoturvaloukkaus ei varmasti ole sellainen aihe, johon haluat kuluttaa aikaasi.

3) Pidä työvälineet ajantasaisena, vanhat välineet ovat yllättävä aikasyöppö

Jokainen johtaja luultavasti on joskus laskenut, että esim. 36kk jaksolle jyvitettynä kunnollisen työvälineen hinta on aika pieni osa työntekijän kokonaiskustannuksista. Samalla kertainvestointi laadukkaaseen laitteeseen on sellainen että hankintaa lykkää mielellään, jos edellinen laite ei nyt varsinaisesti ole viallinen.

Vaikka olemme vaatimatonta kansaa, jokainen meistä haluaa oikeasti laitteen, jonka käyttö on mukavaa ja jota kehtaa pitää kotonakin näkösällä. Välttävät työvälineet tai yksikin yllättävä vikatilanne, joka keskeyttää työt on ehdottomasti molemmat sellaisia asioita, joihin ei kannata kenenkään aikaa tuhlata. Nykyisin laitevaihdokset pystyy muutenkin automatisoimaan niin, että uusi laite otetaan laatikosta, kirjaudutaan siihen työpaikan tunnuksilla ja laite hoitaa käyttöönoton automaattisesti.

Me Jalo IT:llä olemme erikoistuneet palvelemaan pk-sektorin pienemmän pään organisaatioita. Olemme kansallisesti ainoa toimija, joka on keskittynyt pienemmän pään pk-yritysten tarpeisiin. Mikäli haluat helppoa, reilua ja nopeaa ICT palvelua, varaa meiltä ilmainen konsultointi. Katsotaan soveltuisiko ainutlaatuinen palvelukonseptimme myös teille?

Kirjoittaja:

Ville Soikkola

Toimitusjohtaja

Ville on kokenut tietotyön tehostaja ja Microsoft-tuottavuustyökalujen osaaja.

Lue myös